Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #584
      Alena Podroužková
      Účastník

      Deprecated: Funkce wp_make_content_images_responsive není podporována už od verze 5.5.0! Použijte prosím raději funkci wp_filter_content_tags(). in /home/www/zdravotnidopravnisluzba.cz/domains/4yourtype.eu/www/wp-includes/functions.php on line 4773

      Dobrý den,
      v seznamu potravin pro sk. B je krůtí maso uvedeno v kolonce neutrání i nevhodné (u vyměšovače i nevyměšovače). Můžete mi, prosím, vysvětlit proč to tak je? Podle úvodního slova kapitoly "maso" bych řekla, že má být jako neutrální.

      Děkuji.

    • #585
      admin
      Správce

      Dobrý den,
      toto rozdělení zohledňuje stupeň výživy I a II.
      Stupeň výživy I je standardní jídelníček pro zdravé a začínající. Stupeň výživy II je pro nemocné či pro pokročilé strávníky.

      Některé druhy potravin je vhodné zařadit, např. zde, do odlišného plánu výživy. Proto, byť je krůtí maso skutečně neutrální jak pro vyměšovače, tak pro nevyměšovače, doporučuje se konzumovat při stupni výživy II.

      Damian

      Příspěvek editován: Damian, v: 04.05.2006 00:26

    • #588
      Alena Podroužková
      Účastník

      Dobrý den, protože jsem Vaší odpovědi nerozuměla (a stále nerozumím), začala jsem hledat další informace. Koupila jsem si knihu, hledala jsem na originálních stránkách DR.D’Adamo a musím říct, že z toho všeho nejsem moudrá. Teorie výživy podle krevních skupin mě zaujala a nadchla, připadalo mi to velmi logické a pravděpodobné. Ale nacházím nesrovnalosti. V knize je např. krůtí maso uvedené jen ve skupině neutrální. Ve skupině nevhodných je uveden lepek, ale je prospěšná špalda, oves, ječmen-neutrální. Neutrání je graham a semolina. Ve všech těchto věcech smozřejmě lepek je. Dávky ovoce a zeleniny jsou tam denní ne týdenní jako ve Vašich seznamech. Med u Vás uváděn jako neutrální pro obě B ale pak v receptu "rýžové koláčky s medem" píšete, že nevyměšovači ho nemohou. Jak to je?

    • #589
      admin
      Správce

      [quote]Dobrý den, protože jsem Vaší odpovědi nerozuměla (a stále nerozumím), začala jsem hledat další informace. Koupila jsem si knihu, hledala jsem na originálních stránkách DR.D’Adamo a musím říct, že z toho všeho nejsem moudrá. Teorie výživy podle krevních skupin mě zaujala a nadchla, připadalo mi to velmi logické a pravděpodobné. Ale nacházím nesrovnalosti. V knize je např. krůtí maso uvedené jen ve skupině neutrální. Ve skupině nevhodných je uveden lepek, ale je prospěšná špalda, oves, ječmen-neutrální. Neutrání je graham a semolina. Ve všech těchto věcech smozřejmě lepek je. Dávky ovoce a zeleniny jsou tam denní ne týdenní jako ve Vašich seznamech. Med u Vás uváděn jako neutrální pro obě B ale pak v receptu "rýžové koláčky s medem" píšete, že nevyměšovači ho nemohou. Jak to je? [/quote]

      Dobrý den,
      ke krůtímu masu:
      Krůtí maso je pro B typ neutrální. Jak pro vyměšovače, tak pro nevyměšovače.
      Co se týká zařazení potraviny do programu výživy, záleží na tom, zda se jedná o výživu zdravého jedince – program 1 nebo o osobu trpící chronickou či dočasnou nemocí – program 2.
      Jako neutrální potravina, může být samozřejmě nasazena do obou programů, ale v každém zastupuje jiný účinek. Nicméně, lze tuto potravinu užívat bez významného vlivu na zdraví z hlediska BTD (Blood Type Diet).
      Gluten – lepek:
      V TYPEbase4 – oficiální databázi testovaných produktů – je uvedena glutenová pšeničná mouka – tj. mouka, která gluten obsahuje, ale nikoliv samostatný lepek – gluten. Princip BTD se především opírá o působení lektinů na krevní buňky a zažívací systém (lektin – součást některých bílkovin). Gluten je alergen. Nejedná se v tomto případě o bezlepkovou dietu – výživu, ale o působení lektinu pšenice (mouky obsahující gluten) na daný krevní typ. Mohou se tedy objevit i potraviny, které obsahují gluten v seznamu neutrálních či prospěšných potravin. Upozornění na gluten – lepek u tohoto jídla je pak orientační pro osoby alergické na gluten – lepek. Další skutečností u obilovin je ta, že zrno se zpracovává mletím, drcením atp., kdy v každé fázi je složení této potraviny jiné a obsahuje v daný moment určité složky. Pro BTD je rozhodující vždy možná modifikace našeho systému působením nevhodných lektinů. Pokud tedy je v knize v seznamu samostatně lepek, prosím, napište ve které (název, vydavatele, autor, rok vydání). Děkuji.
      Dávky:
      Kniha se píše v danou dobu, kdy se zohledňují aktuální poznatky ve výživě BTD. To ale neznamená, že se např.: v ČR dozvíte tyto novinky tak, jak byly vydány v časové posloupnosti. U nás jsou knihy vydávány napřeskáčku a tak se může stát, že se budete snažit pochopit knihu, která nemusí s některými údaji uváděnými na oficiálních stránkách nutně souhlasit. Proto je vhodné navštívit oficiální server a dotázat se. Kniha je překládána a záleží vždy na znalostech překladatele. Califonia fitness si nedala moc práce s překladem. Jejím cílem bylo pouze reagovat na módní výstřelek jako je hubnutí a uvedla tuto výživu v tomto světle. Chybně samozřejmě. Cílem společnosti California fitness je pouze prodej svých potravních doplňků a v době, kdy vydala California fitness tuto knihu u nás, měla za cíl pouze podpořit prodej svého produktů, který za zády Dr.D’Adamo vydávali za jeho produkt. Tyto produkty samozřejmě nemají nic společného s Dr.D’Adamo, BTD a NAP, Inc. Cílem a posláním ABO Clinic je plný a ucelený servis pro příznivce výživy dle krevních typů. Mezi jednu ze služeb je bezplatná internetová poradna a škola v oblasti aplikace výživy a přírodní medicíny BTD.
      Rýžové koláčky:
      Děkuji za připomínku, která je na místě. Při psaní receptu mi vypadlo písmeno A, což vyvolalo Vaší správnou reakci. Med je nevhodný pro nevyměšovače 0 a AB. Omlouvám se všem Béčkařům, kteří se připravili o lehkou svačinku s medem:)

    • #590
      admin
      Správce

      Dobrý den, velmi Vám děkuji za odpověď. Teď už můžu jíst krůtí maso s klidem 🙂
      Kniha, ve které je lepek uveden samostatně (str. 121), se jmenuje "Výživa a krevní skupiny", vydalo nakladatelství PRAGMA 1997 a přeložil Mudr. Radim Kaňa.
      Kromě lepku je zde nejasnost kolem ječmene. ZAtímco na orig. stránkách i ve vašich materiálech je uveden pro B jako neutrální, zde je uveden v zakázaných (kniha používá tento termín). Dále mouka z tvrdé pšenice zakázaná, ale těstoviny ze semoliny neutrální (semolina je tvrdá pšenice nebo ne?). Zajímavé je, že zde není vůbec zmínka o sóje, což podle vašich materiálů je pro B dost podstatné. v souvislosti s tím, se chci zeptat, zda mohu sojový lecitin? Je zde uveden recept na tzv. "membránový zkapalňující koktejl" se sojovým lecitinem. Znáte ho? Doporučujete ho?
      Dále jsem v knize narazila na pískavici řecké seno jako zakázané pro B a kari prospěšné. Ale kari obsahuje pískavici. Kari mám ráda, používám často, proto by mne to zajímalo.
      Píšete, že potraviny při různém způsobu zpracování mají jiné vlastnosti. Tím si tedy mohu vysvětlit, proč třeba nejsou pro mne vhodné olivy ale olivový olej je prospěšný, ječmen je neutrální ale ječný slad nevhodný, sojové produkty nevhodné,ale tamari neutrální – chápu to dobře?

      (takového šťourala Vám, byl čert dlužen, co?)
      🙂 🙂 🙂

      Přeji hezký den.

    • #7248
      admin
      Správce

      Dobrý den, Ajinko,
      jsem rád, když vidím kolem sebe příznivce, které spojuje jakýkoliv zájem a jsou-li to "krevní skupiny", jsem o to raději. Čím více se bude šťourat, tím lépe se pozná účinnost BTD. Navíc každá vyslovená otázka je součástí velkého díla. Každý, kdo se stravuje s pravidly BTD, je i součástí týmu lidí, kteří stále objevují nové výhody z výživy podle krevních typů. Dotazy, které vznesete na tomto fóru, jsou součástí mezinárodní znalostní databáze. Čím více zodpovězených dotazů, tím méně prostoru pro skeptiky;)

      Koukal jsem do té knihy (pravda je, že postupně provádím korekci chyb, ale když to vezmu do ruky, tak za chvíli nějak nevidím a putuje kniha zase zpět. Omlouvám se, ale raději čas věnuji stránkám a Vašim dotazům), a je to tak, jak píšete. No na to, že se má jednat o databázi potravin, divím se překladateli při jeho vzdělání, že alergen pasuje na potravinu. Inu, Váš poznatek samozřejmě s Vaším laskavým svolením přiřadím do tiskových chyb.

      Na Váš popud byl zařazen Sojový lecithin do TYPEbase4 jako neutrální pro všechny krevní typy i stav sekretotvorství. Proto není ani námitek proti vynikajícímu membránovému kokteilu:) je moc dobrý a především velmi prospěšný.
      Co se týká Fenugreeku – Pískavice, v ER4YT knize je uveden jako VYVARUJTE SE, nicméně používá se s úspěchem při léčbě u všech krevních typů. Proto není třeba se obávat.
      Váš výklad ve vztahu upraveného jídla ke krevním typům je správný. Zrovna nyní jsme rozebírali na našem fóru obdobný případ ve vztahu provázkový sýr není vhodný, zatím co Mozzarella, ze které se vyrábí je prospěšná…

      Klidně se ptejte dál, hezký den

    • #7252
      Alena Podroužková
      Účastník

      Dobrý den,
      moc děkuji za odpovědi a protože jsem zjistila, že se forum člení na témata, odcházím se ptát na vhodnější místo:)

    • #701
      admin
      Správce

      Přesun z technických dotazů do Jezte správně.

      Lukáš Trvala

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.