• Mozarela

    Zvolené téma obsahuje celkem 12 odpovědí. Do diskuze (4 hlasy) se naposledy zapojil uživatel  Eliška a poslední změna proběhla před 10 roky, 2 měsíců.

    • Autor
      Příspěvky
    • #2360

      Radka
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Zajímalo by mě, proč je tento sýr pro krevní skupinu A méně škodlivý než jiné. Díky,
      Radka

    • #2362

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Protože je z buvolího mléka 🙂

    • #2363

      Radka
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      z bůvolího mléka asi nebude mozarela vyrobená v ČR či Německu, které jsou k mání v ČR, achjo…:(

    • #2364

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Ale najde se, spíše ve zdravé výživě nebo kouknout na netu, kdo dodává. V hypermarketech je náhražková mozzarella, ale i pravá…jako je to se vším.

    • #2375

      meggi
      Účastník
      Body(ů): 50,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Zdravím, v Makru bývá k dostání pravá italská Mozzarella z buvolího mléka, v akcích je i za rozumnou cenu. Tyhle pravé mozzarelly nabízí určitě i různé hypermarkety, poznáte je většinou podle italského obalu-vlajka,nápisy a je u nich dražší cena, než u těch českých imitací z kravského mléka.

    • #2399

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Pokud se podívám na anglické stránky dadama, tak tam popisují obě verze mozzarely, z buvolího i kravského mléka. Z toho vyplývá že i klasická z mléka by měla být pro A alespoň neutrální. Nebo se pletu?

    • #2405

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Na anglických stránkách se nepíše, že mozzarella z kravského mléka je prospěšná, ale že se nyní častěji vyrábí z kravského mléka nebo z kombinace. Pro obsah kravského mléka je pro A taková mozzarella YVARUJTE SE. Mozzarella z kravského mléka může být pro skupinu B.

    • #2406

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      škoda:-)
      Takže pokud bych to shrnula, co se týče mléčných výrobků, tak pro A jedině ovčí a kozí výrobky a dále pouze mléčné kysané-jogurt, tvaroh,kysaná smetana,kefír.
      Do tohoto výčtu mi však pořád nezapadá sýr cottage a to díky jeho složení: mléko, smetana, mlékařská kultura, sůl. Která ingredience ho dělá pro A stravitelným? Mlékařská kultura? Pokud se tato přidává do eidamu,popř. jiných tvrdých sýrů (kromě plísňových), daly by se pro A akceptovat?

    • #2408

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      cottage je míněn tvaroh. Patří mezi zakysané podukty, tím je to logické. Pokud budete pasovat cottage cheeses na BTD jako sýr, bude to chtít originální složení. Ano cottage cheese je také znám, jako sýr, ale v US, kde vzniklo toto označení, se jedná o tvaroh (sweet curd)…

    • #2413

      meggi
      Účastník
      Body(ů): 50,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Dobrý večer Damiane, chtěla bych se zapojit do problematiky sýrů kr. skupiny A. Také by mě to samotnou zajímalo…
      Tedy ten TVAROH, uvedený v českém seznamu potravin, je přeložený Cottage z amerického seznamu? Takže to pak má být čistý tvaroh,ju?
      A v českém seznamu uvedená RICOTTA má mít jaké složení, aby splňovala vhodnost pro A? Protože pokud napíšete opět že je to jen tvaroh, tak pak máte v českém seznamu typebase4 uvedené dva tvarohy (TVAROH a RICOTTA), tak by to bylo divné, že mezi nimi není žádný rozdíl…

      Napadá mě taková velká prosba na Vás a Lukáše pro všechny áčka – když máte s touto kr.skupinou osobní či rodinnou zkušenost, nemůžete pro Áčkaře vypsat pár konkrétních značek – druhů sýrů vhodných pro A, kterých složení a kvalitu máte ověřené? Aby věděli, co tedy v obchodech kupovat a nemuseli se trápit studováním složení a třeba zvolit chybný výrobek, pokud to již máte ze své praxe dávno prověřené…

      A ten FETA SÝR vhodný pro A je myšleno pouze z ovčího a kozího mléka, nebo i jiný druh? Také jestli můžete upřesnit složení FARMÁŘSKÝ SÝR a jestli ho pod nějakou značkou někdo kupujete. Jako béčko vlastně také nevím, co je to přesně za sýr – podařilo se mi objevit v obchodě jen ten ČERSTVÝ PLNOTUČNÝ SÝR, ten by měl přesně složením i názvem vyhovovat od zn.Hané za cca 15Kč k dostání třeba z Kauflandu.
      Děkuji moc za odpovědi.

    • #2415

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Já zase myslela, že farmářský sýr v českém seznamu je český cottage (výrobce MADETA)-složení jsem psala výše. Ten je pro A alespoň neutrální.
      Přimlouvám se za dotaz Meggi, zda by bylo možné pro Ačka české sýrý od českých výrobců upřesnit.
      Děkuji

    • #2417

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Meggi,
      Ricotta je sýr z tvarohu, ne tvaroh. Jedná se o nízkotučný sýr, vyráběný po světě odlišně, od sušení solením až po uzení. Jiný kraj, jiný způsob a následně i název.
      Cottage cheese je poněkud tučnější, jiné struktury, chutě a složení. Je to tvaroh.

      Vypsat mohu pro každého co chce, jen mě tak napadá, co pak dělám v ordinaci, když vše píšu do bezplatné diskuse… Těžko se cokoli dělá, když každý jen reptá, že má zaplatit poradnu nebo předplatné a chce všechno grátis. Ráno jsem to zkoušel při placení nájemného, jestli by to nešlo nějak udělat zdarma, ale paní majitelka se na mě podívala, jako bych se pomátl… Takže za služby, které čerpám platím.

      Není problém se zapojit do INFObase, kde jsou navrhované produkty z našich obchodů k posouzení. Pokud něco chybí, není přeci problém to zadat. Jenže to není již zdarma, proto není zájem. A když není zájem, není vývoj databáze.

      Mluvím za sebe, je ale možné, že Lukáš bude mít jiný názor a věnuje své volno na dotazy ostatních, kteří se raději zeptají zde, než by se poradili v ordinaci…

      FETA je z ovčího nebo kozího mléka. Nicméně, průmyslově zpracován, pochází z mléka kravského, což mění jeho vhodnost.
      Farmářský sýr se vyrábí z mléka jediného stáda a za čerstva. Proto se dá předpokládat, že pokud jej nezískáte na farmě, v obchodě to bude patrně více mlékařský sýr, než farmářský. Odtud jeho jméno.

      Chápu rozčarování některý uživatelů nad tím, že v seznamu jsou věci, které jsou u nás hůře sehnatelné. Ano, ale my nemůžeme za to, že v ČR je zemědělství a přístup k výživě 100 let za opicemi…
      Existují náhražky nebo lépe alternativy, jen je třeba je hledat, zrovna tak, jako správný parfém, rtěnku či oblečení… A to záleží na každém osobně, jak moc preferuje své zdraví před ostatním.

    • #2418

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      toto jsem našla o ricottě (firma Italat), jinou jsem v obchodech neviděla. S tvarohem asi moc společného nemá. Je opravdu tato pro A neutrální?

      Ricotta
      Syrovátkový sýr
      Ricotta je polotučný syrovátkový, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí z pasterované, sladké syrovátky. Je podobná českému tvarohu, je však jemnější a není kyselá.

      Ricotta se nevyrábí z mléka jako český tvaroh, ale ze sladké syrovátky. Během záruční doby neuvolňuje syrovátku jako je tomu např. u tvarohu nebo podobných mléčných výrobků a po celou dobu se její chuť nemění. Zcela nahradí tvaroh při jakékoliv kuchyňské úpravě.

      Ricotta má nízký obsah tuku, obsahuje jednoduché bílkoviny a je lehce stravitelná.
      Pro tyto své vlastnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie, od kojenců až po staré lidi, nemocné a diabetiky. Je ideální především pro ty, kteří se chtějí řídit zásadami moderní zdravé výživy.

      Používá se pro přípravu moučníků, dezertů a různých slaných i sladkých pomazánek. Široké uplatnění má v pekařství při výrobě náplní do sladkého bílého pečiva. Chutná velmi dobře i samotná.. Jako všechny naše výrobky obsahuje minimum kuchyňské soli, což rozšiřuje jídelníček i lidem, kteří jsou jinak vázáni přísnou dietou.

      p.s. Jsou možné osobní konzultace jinde, než v Praze? Přece jen to mám přes 300 km a více mi vyhovuje konzultace přes internet. Navíc pořád mě napadají nové a nové otázky, když se o něco začnu zajímat, tak se vším všudy.

    Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.