• jablečný ocet

    Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (3 hlasy) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna proběhla před 10 roky.

    • Autor
      Příspěvky
    • #2398

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Dobrý den,
      je jablečný a vinný ocet vhodný pro A, když klasický z kys.octové ne?
      Jak je to s vhodností grahamové mouky?
      Jaký je rozdíl mezi pšenicí klíčkem a naklíčeným pšeničným chlebem. Jedno je vhodné, druhé ne, není mi to zcela jasné.
      Děkuji

    • #2401

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Rozdíl mezi klíčkem a klasem, ze kterého se ze zrn získá mouka je obrovský. Klíčená zrna jsou použitelná do 1cm nebo cca 3 dny klíčení. Je to proto, že se mění struktura klíčku v klíčení, později se tvoří látky, které již nejsou danou krevní skupinou akceptovány. U pečiva z klasicky – průmyslově – získané mouky postrádají potřebný enzym pro štěpení lepku a další vitamíny, minerály a enzymy.
      Proto není klasická pšenice z průmyslové výroby vhodná pro výživu. ale je levná a všude…

    • #2402

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Děkuji,ještě prosím o odpověď jak je to s jablečným a vinným octem.

    • #2403

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Takže naklíčený pšeničný chléb = chléb z pšeničného klasu (tj. chléb z klasické pšeničné mouky-hrubá,hladká polohrubá)?

    • #2404

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Naklíčený chléb je pouze z naklíčených zrn do 1 cm a do 3 dnů klíčení.
      Klasický chléb není z klíčených zrn.
      Včera jsem nestihl odpovědět na Graham mouku, které se VYVARUJTE.
      Ocet je VYVARUJTE SE.

    • #2407

      Eliška
      Účastník
      Body(ů): 1,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Pšenice klíček je (když to přeženu) vyklíčená pšenice, ze které ustřihnu klíček, ten se pravděpodobně usuší a pak se konzumuje či přidává jako přísada do pečiva. Pro A nevhodné.
      Naproti tomu pšeničný naklíčený chléb je z naklíčných zrn pšenice (semeno i s klíčkem), které se přidávají do tohoto druhu chleba? Klíčení max. do tří dnů…..

      A pokud shrnu obiloviny pro A, tak tato skupina si může dovolit jíst veškeré pšeničné výrobky i z klasické bílé mouky a krupice, vyjímku tvoří pouze grahamová mouka, pšenice klíček a pšeničné otruby. na tyto 3 věci si tedy dávat při složení pečiva pozor?
      Děkuji

    • #2484

      meggi
      Účastník
      Body(ů): 50,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Prosím ještě o upřesnění k typebase4.

      Je tam uvedena vhodnost:
      ocet/mošty
      ocet/ostatní

      Které druhy octů zahrnuje ta skupina mošty a které ta skupina ostatní?

      Klasický lihový-kvasný ocet je ten ostatní, ano?
      A pak kam patří jablečný ocet, vinný ocet, příp. další druhy, které se používají v restauracích (např. bylinkové octy jako estragonový apod.).

      Díky,
      Meggi

    • #2492

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Ocet/mošty jsou ovocné octy a ochucené
      Ocet/ostatní jsou octy získané kvašením a čištěním na čistý ocet.

    • #2499

      meggi
      Účastník
      Body(ů): 50,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      V typebase4 jsou obě skupiny ocet/mošty i ocet/ostatní pro B neutrální. Ale přitom ve starších diskuzích jste odpovídal, že vinný ocet je pro B nevhodný. Tak ten patří kam z těch dvou kategorií, když to není uvedeno v typebase4 jako samostatný druh octa?

    • #2502

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Vinný ocet patří do ocet/ostatní, jen nemohu najít, proč jsem psal, že je nevhodný pro B 🙁

    Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.