• Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel meggi a poslední změna proběhla před 13 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #940
      chipushit
      Účastník

      Deprecated: Funkce wp_make_content_images_responsive není podporována už od verze 5.5.0! Použijte prosím raději funkci wp_filter_content_tags(). in /home/www/zdravotnidopravnisluzba.cz/domains/4yourtype.eu/www/wp-includes/functions.php on line 4773

      Milý Damiáne, blíže se svátky – pečení cukroví apod.
      0 může používat máslo, ale co ostatní skupiny – mohou použít třeba Heru nebo jiný rostlinný tuk? A jak je to se ztuženým tukem – IVA, Omega?

      Příspěvek editován: admin, v: 02.12.2006 18:10

    • #945
      admin
      Správce

      [b]chipushit napsal:[/b]
      [quote]Milý Damiáne, blíže se svátky – pečení cukroví apod.
      0 může používat máslo, ale co ostatní skupiny – mohou použít třeba Heru nebo jiný rostlinný tuk? A jak je to se ztuženým tukem – IVA, Omega?[/quote]

      Vážená chipushit,
      co se týká našich známých ztužených pokrmových tuků, tam je vhodné zohlednit jejich složení a také množství, které v daném časovém úseku spotřebujete. Jde o Vánoce, takže je možné, že nám návštěva něco přinese a jak učím svoje dítka, dary se neodmítají. Takže pokud v průběhu Vánoc narazíte na nějaký ten nevhodný kousek jídla, nedělejte si vrásky. Pokud ale chcete v rodině napéci co nejvhodněji, jak je to u nás možné, podívejme se na zmiňované tuky.

      [b]HERA[/b] – nízký obsah trans kyselin je velmi pozitivni zpráva, složení z rostlinných tuků, základem je řepkový olej, dále palmový. Obsah tuku – 75%.
      [b]PALMOVÝ TUK [/b]- Obsah tuku 100% – vysoký obsah trans kyselin.
      [b]HERA, PALMOVÝ TUK
      As/0 An/0 Os/0 On/- Bs/- Bn/- ABs/0 ABn/0[/b]
      PALMOVÝ TUK je možno koupit např. zde: http://www.biosfera.cz/product_info.php/cPath/38_46/products_id/1660?osCsid=1d2d7b393670ea343e80e8ed27afb70c

      [b]OMEGA[/b]- vysoký obsah trans kyselin má negativní vliv na zdraví obecně. OMEGA je tvořena kombinací živočišných tuků s rostlinnými a ztuženými tuky. Díky vysokému obsahu trans kyselin je vhodný na vysokotepelné zpracování. Vzhledem k živočišné části tuků (vepřové), není vhodný pro BTD. Obsah tuku – 100%.
      [b]OMEGA
      As/- An/- Os/- On/- Bs/- Bn/- ABs/- ABn/-[/b]

      Příspěvek editován: Damian, v: 02.12.2006 00:14

    • #946
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Chipusit, vypadá to, že pokud budeme chtít péct vánoční cukroví, tak bude muset být z másla. Jenom pořád přemýšlím, zda mám to máslo nacpat i místo Omegy. Pokud jde o ty trans-mastné kyseliny, vypátrala jsem na netu tabulku složení tuků z hlediska mastných kyselin a nejvíc si to hlídá Unilever (rama, flora, perla, hera), bohužel tuk z olivového oleje nevyrábí. Z tuků na smažení dopadla nejlíp planta, kterou vůbec neznám, ale pro 0 ani B to rozhodně nebude. Přemýšlím co by se stalo, kdybych k tomu máslu přidala trochu olivového oleje …. hmmm … možná to zkusím.

    • #950
      chipushit
      Účastník

      Muschil – pekla. Chuťově vynikající, jen díky máslo více řídké, takže ne tak úhledné.
      Abych řekla pravdu, moc mi toho nezbylo – přítel se do něj pustil s tím, že je mnohem chutnější než z normální mouky – tato je prý taková oříšková…

    • #977
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Já už mám konečně hladkou mouku na poště, tak jsem zvědavá, co z ní vykouzlím

    • #980
      chipushit
      Účastník

      Muschil – tak se nezapomeň pochlubit. A pokud budeš mít nějaký hezký recept, poděl se s námi:-)

    • #1006
      meggi
      Účastník

      muschil, chipushit, něco mi uniklo, že vám vadí péct z másla? vždyť pro B i 0 je máslo neutrální, tak proč hledat rostlinné tuky, které jsou minimálně pro B naopak nevhodné? já si úplně libuji v tom, že můžu vše péct z másla, chutná to nejlépe jak může a je to v souladu s krevní skupinou – na rostlinné tuky v obchodech se dívám s pohrdavým úšklebkem… 😛

    • #1024
      chipushit
      Účastník

      Meggi – nevadí, ale není tady snad jen skupina 0 a B:-)

      Rostlinným tukům se snažím vyhýbat odjakživa – když jsem byla na brigádě v SETUZE, tak mě to utvrdilo v mých názorech na náhražky.

      Stejně tak se vyhýbám náhradním sladidlům. Prodavačka u nás na vsi z toho byla na nervy – "Přišlo mi to a to."
      Já se podívala na složení a komentovala – "Zase pšenice, zase aspartam, zase Éčka…"

      A víš, že jsem ji docela nalomila a nekupovala to ani domů rodině? Myslím tím potraviny s náhradními sladidly…

    • #1038
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Nene, Meggi, nám nevadí péct z másla. Jenom mám některé recepty, do kterých nepatří máslo (zařazuji sem i ty, co v nich byla původně hera, jiné náhražky jsem nepoužívala), ale 100% tuk (čokoláda na stromeček, odpalované těsto a jiné). No a řeším, zda je máslo adekvátní náhrada, zda to dost utuhne a bude držet tvar.

    • #1064
      Alena Podroužková
      Účastník

      Dnes jsem pekla "miminka". V receptu je Iva. Dala jsem máslo a nic se nestalo. Drží to a je to myslím i lepší chuťově. Vůbec jsem pojala podezření, jestli ty recepty s umělými tuky nebyly vymyšlené jen kvůli ekonomické stránce. Ale to je do těsta. U té čokolády nevím.

    • #1065
      meggi
      Účastník

      Musím souhlasit, já třeba nemám ve svých receptech žádný, kde by MUSEL být rostlinný tuk a ne máslo. Když někde byl rostlinný tuk, vždy jsem dala máslo a recept dopadl výborně konzistencí a chuťově daleko lépe než s rostlinným tukem. Takže BOJKOTUJI rostlinné tuky!!! 😉

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.