• Toto téma obsahuje celkem 12 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Amanita a poslední změna proběhla před 13 roky a 2 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #1645
      meggi
      Účastník

      Deprecated: Funkce wp_make_content_images_responsive není podporována už od verze 5.5.0! Použijte prosím raději funkci wp_filter_content_tags(). in /home/www/zdravotnidopravnisluzba.cz/domains/4yourtype.eu/www/wp-includes/functions.php on line 4773

      Tak jsem si myslela, že čokoláda RITTER SPORT MARCIPÁNOVÁ je vhodná pro všechny krevní skupiny… Už jen proto, že buď čokolády obsahují kromě kakaového másla i obyčejné máslo NEBO rostlinné tuky (takže vždy byla daná čokoláda vhodná buď pouze pro B, příp. 0, nebo naopak pouze pro A, AB..). A tahle obsahuje pouze to kakaové máslo.

      Složení: cukr, kakaová hmota, mandlová pasta (16%), kakaové máslo, voda, invertní cukrový sirup, emulgátor sojový lecitin, aroma vanilin.

      Ale je tam zádrhel v tom invertním cukru!
      Můžu se prosím Damiane zeptat, co je to přesně ten invertní cukr? Zatím jsem se s tím u výrobků nesetkala… :S

      P.S. Od Ritter sport by mohla být pro sk. 0 a A vhodná aspoň TMAVÁ čokoláda s celými lískovými ořechy, ale nemám po ruce přesné složení.

      Příspěvek editován: meggi, v: 27.06.2007 02:14

    • #1664
      admin
      Správce

      Dobrý den,
      cukr invertní je směs D-glukózy a D-fruktózy, která vzniká kyselou nebo enzymovou hydrolýzou sacharózy. Název je odvozen od toho, že optická rotace této směsi je vlivem D-fruktózy značně záporná (levotočivý roztok), zatímco rotace původní sacharózy, je kladná (pravotočivý roztok). Invertní cukr tvoří podstatu medu, jenž vzniká ze sacharózy enzymovou hydrolýzou v útrobách včel.

      Příspěvek editován: Damian, v: 03.07.2007 10:10

    • #1705
      Mário Uhrin
      Účastník

      Čokoláda okyseluje organizmus a obsahuje sacharozu a odtučnené kakao, takže pre všetkých určite nie je vhodné aj ked je podľa tabuľky neutrálna.Na kakao sú alergici citlivý a aj na sacharozu.Odporúčam si kúpiť tmavý karob a s ním experimentovať.Neviem ako mám napísať recept, poradte mi a napíšem vám skvelé recepty s carobom a na čokoládu zabudnete.Carob neobsahuje kofeín ani dalšie látky ktoré kakao obsahuje, pri nadmernom množstve je kakao veľmi škodlivé carob nie.Hlavne čo sa týka sk.0 tak je carob dokonca prospešný, aj proti zápcham je dobrý, obsahuje b-komplex, železo, dôležitý chrom, vápnik, horčík, 17x menej tukov, je sám o sebe sladký, obsahuje až 46% sacharidou, takže už len ostáva ochutnať a experimentovať.

    • #1708
      Miluše Šimánová
      Účastník

      majo tak piš. Na horní liště je kolonka vaříme správně. Tam klikneš a budeš u receptů. Nový recept se přidává kliknutím na nejnižší odkaz vlevo. Je to celkem přehledné. Když jsem to pochopila i já, tak to zvládne úplně každý. Tady je halda čokoládovejch závisláků, takže jakákoliv dobrota připomínající čokoládičku je vřele vítána. Když ten recept odešleš, tak se neobjeví v receptech ihned, protože nejdřív ho zkontrolují, zda obsahuje opravdu vhodné potraviny. Piš, piš, piš, nebo Tě sní myš.

    • #1712
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Meggi, v Makru jsem objevila nové čokolády, 90% kakaa od firmy "WAWEL?", složení kakaová hmota, odtučněné kakao, cukr, kakaové máslo a tuším že lecitin. Cena za 100 gr 23 Kč.

    • #1713
      meggi
      Účastník

      Ahoj Muschil, díky, jenže já si jako béčko dopřávám MLÉČNÉ čokolády bez nevhodné složky. 😉 Takových je v obchodech hromada za pár korun (třeba různé druhy Figaro mléčná, některé druhy Orion, polská čokoláda Excelence dokonce jen za 10Kč atd). Tvoje informace by byla užitečná pro nulky a áčka, ale vlastně i ti mají levnější variantu v podobě hořké Figaro a jiných nemléčných v normálních obchodech…

    • #1719
      meggi
      Účastník

      Také carob (v seznamu potravin trošku zamaskovaně uvedeno pouze jako svatojánský chléb moučka) nulkám doporučuji. Jenomže z carobu by si museli dělat čokoládky a jiné pochoutky sami. A je stále hromada těch, kteří když už jdou do této výživy, tak by potřebovali co nejvíce dostupných produktů po ruce v obchodě. A sladkosti z carobu bez nevhodné složky jsem snad ještě neviděla (v carobové pochoutce-nutelle je rostlinný olej či tuk, v carobové tyčince je dokonce ztužený pokrmový tuk atd.). Z času na čas si možná čas najdou uklohnit doma nějakou laskominu, ale po celý rok je to něco jiného. A tmavá čokoláda bez nevhodné složky je v každém obchodě po ruce(např. Figaro). Pro všechny zdravé nulky bojující pouze z nadváhou nemusí být kofein v čokoládě negativum, ale naopak spíše pozitivum. Už to, že musí vyřadit kafe, na které byli zvyklí, je dost rozhodí, mnohým zelený čaj jako náhrada nechutná, tak proč si nedopřát trochu toho kofeinu alespoň co se mlsání týče? 😉 A čokoláda není také úplně k zahození co se živin týče, právě ta tmavá pro nulky a áčka:

      Hořká čokoláda obsahuje méně kalorií a více železa a také více hořčíku než bílá či mléčná čokoláda.

      Hořká čokoláda může být podle nových poznatků zveřejněných v časopise Nature zdravější než čokoláda mléčná. Obsahuje totiž prospěšnější antioxidanty, tedy látky, které působí příznivě na srdce a cévy. Tyto látky se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v těle molekuly kyslíku, neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buňky.

      Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti považována za lék a ještě na počátku 20. století se prodávala v lékárnách. K žádoucím projevům působení této "dobroty" organismu postačí 20 g kakaa nebo 15 g čokolády denně.

      Je to zvláštní, ale ženy touží po čokoládě 2x častěji než muži. Čím je to způsobeno? Pravá čokoláda obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, které kromě tělesné schránky ovlivňují i psychiku. Fenyletylamin je jednou z nich. Přirozená potřeba fenyletylaminu stoupá při psychickém napětí, např. před menstruací nebo při vyčerpání. Fenyletylamin působí silně antidepresivně – zmírňuje pocity strachu a úzkosti. Mimo jiné se jej více vylučuje v mozku zamilovaných.

      Čokoláda obsahuje spoustu "povzbuzovadel"
      Další povzbuzující látkou v čokoládě je teobromin. Teobromin uvolňuje cévy a tím snižuje krevní tlak. Navíc stimuluje srdce a má močopudné účinky. Čokoláda obsahuje také velmi malé množství kofeinu, který povzbuzuje nervovou soustavu. Řada fosfolipidů a nukleotidů obohacuje čokoládu o látky zlepšující činnost mozku a látky působící na zvýšení syntézy tryptofanu. Tryptofan má antidepresivní účinek. Podobně působí i lecitin, který se do čokolády přidává jako emulgátor. Zvýšenou chuť na čokoládu při psychické zátěži a napětí si vysvětlujeme také poměrně vysokým obsahem hořčíku a vápníku. V čokoládě nalezneme polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Doporučují se jako prevence proti rakovině. Obsah polyfenolů v čokoládě je srovnatelný s obsahem polyfenolů v čaji nebo v červeném víně.

      Ale co s naší dietou?
      Čokoláda i přes vysoké množství tuku neobsahuje cholesterol. Cholesterol nalezneme maximálně v mléčné čokoládě. Na syntézu "hodného" cholesterolu má pozitivní vliv obsažená kyselina stearová.

      Ale pozor! Řeč byla o kvalitní hořké čokoládě, ne o čokoládových náhražkách! Zatímco pravá čokoláda obsahuje výhradně přísady, které vznikají při přeměně bobů kakaovníku, obsahuje imitace čokolády pouze kakaový prášek s nízkým obsahem tuků. Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými nebo živočišnými tuky. Imitace čokolády se používá hlavně jako čokoládová poleva na sušenky, zmrzlinu apod.

    • #1720
      meggi
      Účastník

      Damiane, děkuji za vysvětlení. Ale zajímalo by mě ještě, proč je tedy med neutrální (kromě 0n, ABn), když jeho podstatnou část tvoří invertní cukr nevhodný pro všechny kromě sk. A? A zmiňovaná glukóza je v seznamu potravin uvedena jako dextróza? Celý čas jsem si dávala při nákupech pozor, aby výrobky neobsahovaly dextrózu a další nevhodné složky uvedené v seznamu, ale glukózu jsem brala jako neutrální – dle Vaší rady, co není uvedeno v seznamu, má se považovat za neutrální. :whistle:

    • #1727
      Mário Uhrin
      Účastník

      Takže odpovedám čo sa týka čokolády, áno má polyfenoly, dalšie antioxidanty, veľa zinku, horčíku, vápnika a dalších prvkou…ale aby bola aj pre nulky vhodná museli by ľudia nebyť alergický, nemohli by byť v strese lebo ked človek je v strese a má chuť na sladké tak čokoláda pôsobí omnoho škodlivejšie ako alkohol, to je z knihy od adama z r.2003 a najlepšia prevencia proti povzbudivým a sladkým produktom je pohyb!Mám to odskúšané na vlastnej koži, stačí aj na 3 min. zvýšiť tep a chuť na sladké sa stratí.Podme na nevýhody, čokoláda obsahuje rafinovaný cukor a kofeín čo sú obidve povolené drogy ale v kombinácií veľmi návykové a návyk sa získava velmi rýchlo, pokial by si človek kúpil v bioobchode čokoládu z trstinového cukru a tučného kakaa, tak by to bolo o čosi lepšie, dalšia nevýhoda je že kakao obsahuje veľa kofeínu, može byť v nej až 500mg kofeínu na jedno 100g balenie…to je dávka ako skoro v 3 kávach.Čokoláda okyseluje a acidobáza ide dolu a zle sa vstrebávajú po nej bielkoviny a minerálne látky, ak sa je veľmi často tak aj je vyššie riziko osteoporózy a netreba zabúdať na zuby :).Ak človek si dá každý deň max. štyri kocky a nie viac tak je to v pohode ale myslým že tá závislosť a chuť na ňu sa bude zvyšovať a je rizoko že sa človek preje čokolády a na druhý deň je malátny a má depku-spôsobené hypoglykémiou.Hovorím zatial stále pre nulky.Nulkám sa bez povzbudivých látok bude dariť lepšie, čokoláda nieje potrebná, raz za čas neuškodí, ale je to nebezpečná závislosť ak človek má slabú vôľu.A netreba zabúdať že všetky psychické stimulanti majú aj vedľajší účinok, aj zelený čaj má málo kofeínu a má vedľajšie účinky, cítil som to na sebe ked som ho prestal piť.
      Čo sa týka carobu.Príprava je velmi jednoduchá, carob treba dať vždy do tuku-ako je sezamové maslo tahini, domáce maslo, palmový tuk, sezamový alebo mandľový olej…vždy ho treba zmiešať s tukom, tam vynikne jeho chuť…a potom treba pridať niečo sladké ako med, trstinový cukor, alebo ovocie a sladká zelenina ako červená repa a mrkva ale musia byť sezónne lebo cez zimu nemajú chuť, sú pestované na rašelinových pôdach a nemajú výživové hodnoty ani chuť.Takže carob+tuk+niečo sladké na vylepšenie…napr. ja som si dal jednu PL tahini+jednu čl carobu+jednu PL medu a mal som niečo ako carobovú nutelu(treba brať do úvahy kto má rád koľko sladkého, najlepšie je postupne sladké prídávať do zmesi carob+tuk) a dal som do to napr. červenej repy, mrkvi, hrušky aj jablka treba skúšať…alebo červ.repa asi stredne velká+PL tahini-rozmiešať+trochu carobu podľa chuti a je to super, takisto aj zo sladkou hruškou alebo aj mrkvou, treba mať fantáziu a čo je super carob nieje návykový, je pre 0 prospešný aj pôsobí proti zápche obsahuje b-komplex aj minerály…Čokoláda sa musí nahradiť pohybom…ked budete mať pohyb tak zabudnetre na ňu.Veľa štastia pri odvykaní 🙂

    • #1801
      Amanita
      Účastník

      Zajimalo by mne jestli Glukoza = dextroza a pro koho je vhodna Glukoza napr pripravek Glukopur…

    • #1802
      admin
      Správce

      Amanito, zadejte do prohledat fórum heslo glukoza…

    • #1804
      meggi
      Účastník

      To klidně může zadat. 🙂 Ale Damian se zatím ještě nedostal k odpovědi na dotaz, jestli glukóza je to samé, jako v seznamu uvedená dextróza. Ani proč je med vhodný, když obsahuje nevhodný invertní cukr. 😉
      Amanito, dextróza-hroznový cukr (tedy i Glukopur) je uvedená v seznamu jako nevhodná pro všechny kromě A-sekretorů. O glukóze se v seznamu nic nepíše, ale prý je její vhodnost stejná… :huh:

      Příspěvek upravil: meggi, o: 22/08/2007 15:29

    • #1818
      Amanita
      Účastník

      Presne tak finisuju procitani tematu a zatim nemam jasno co se tyka Glukozy, respektive, vyhybam se repnemu rafinovanemu cukru a pouzivam Glukopur nebo fruktozu nebo hroznovy cukr… a nejsem si jistat co je spravne… bez cukru a cokolady nezvladam 🙁

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.