• co když je NULKA vegetarian…

    Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (2 hlasy) se naposledy zapojil uživatel  admin a poslední změna proběhla před 8 roky, 10 měsíců.

    • Autor
      Příspěvky
    • #2652

      Patricia
      Účastník
      Body(ů): 0,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      S manželem začínáme podle BTD, z čeho lze získávat proteiny v dostatečné a alespoň trochu prospěšné míře, pokud On jako O+ nejí maso. Doteď získával bílkoviny zejména z mléčných výrobků, což mu prozatím žádný problém nepřineslo, dále z luštěnin, sojy a tofu zejména. Jak se může pro zdraví projevit nadále konzumace tvarohu, cottage, tvarůžků, jogurtů atp.? Děkuji.

    • #2653

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      U nulek je jev vegetariánství náhradou za klid pálení žáhy… Nicméně, bylo by vhodné zavést přes ryby a drůbež maso do jídelníčku a postupně i červená masa. S přibývajícími léty bude docházet k chladnutí končetin a únavě až vyčerpání, což způsobuje u nulek právě bílkovina mléčná, která zpomaluje metabolismus. S tím může přijít obezita, diabetes a nebo naopak nízká tělesná hmotnost…

    • #2655

      Patricia
      Účastník
      Body(ů): 0,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Velmi děkuji za odpověď. V posledních dnech jsme alespoň nahradili „kravské“ mléčné výrobky jako jogurt, tvaroh a sýry snad lepší možností. Ovčí a kozí výrobky jsou příjemné a snad prospěšnější než kravské. Pouze toho tuku se tak pozře více, light verze se zdá neexistují.

    • #2656

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Nulka si poradí s tukem z přátelských zdrojů bez problémů. Nízkotučné produkty nevedou k úbytku na váze, pochází-li z nepřátelských zdrojů.
      Každá skupina má svá pravidla, své enzymy a proto zvládá to, co druhá ne…

    • #2657

      Patricia
      Účastník
      Body(ů): 0,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Aha, to jsem vůbec netušila, ještě jednou, Damiane, děkuji 🙂
      Ještě mě napadlo, vcelku jsem se vyhýbala tempehu, protože mi připadá cca 25g tuku ve 100g fakt hodně, ale když je to pro mě pro Ačko vlastně z přátelského zdroje, tak bych si jej mohla dopřávat častěji? Dr. Dadamo v knize totiž doporučuje držet tuky kolem 22% jako optimální, takže jsem tempeh moc nezařazovala, vždycky mi tím vyskočily tuky moc vysoko, tofu jsem si vybírala taky podle množství tuku, které uvádí výrobce na obalu, sice je pravda, že hodně jíme lněná semínka a dýňová, vlašské ořechy a ráno nalačno lžičku olivového oleje (což jsem ještě nevěděla, že je pro A a dokonce i O všechno jako prospěšný zdroj), ale vždycky mi probleskne hlavou, jestli nám těch tuků nedávám moc 🙂

      Někde jsem tady četla v příspěvku od Meggi, že to co je prospěšné, tak se na zvýšení váhy – myslím tím tělesného tuku, neprojeví, že dokonce kdyby se jedlo jen to prospěšné, tak by člověk hubnul, ale tomu moc nerozumím, přece vždycky musí existovat poměr mezi výdejem a příjmem energie, prostě když si například dám, teď to záměrně přeženu, kilo žitného 100% chleba tak nutně tu energii tělo nezpracuje, pokud nepůjdu fárat do dolu, a uloží do tuků, přestože to je prospěšné jídlo. Podobně to bude přece i s ovocem, což je v podstatě jednoduchý cukr a vláknina, takže pokud si dám ananas a nemám právě po nějakém tělesném výkonu, tak se to podle mě musí v těle uložit, i kdyby to bylo pro mě prospěšné ovoce. Prostě těch cukrů bude moc a je jedno z čeho. Potom by přece všichni co chtějí zhubnout nemuseli hlídat přijem sacharidů, pouze by si hlídali, jestli jedí pro ně vhodný zdroj.

      Na druhou stranu, když někdo potřebuje zdravě přibrat, tak jak to má udělat? Hlavně z neutrálních jídel? Protože ta jídla nevhodná, to se asi nepřibere svalová hmota, ale tuk, rozumím tomu správně? Ono vůbec zjistit jaká je správná tělesná váha a poměr svalů a tuků v těle mi připadá jako nemožné 🙂

      Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale zatím se ve všem tak nějak ztrácím a tápu.

    • #2658

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Abu…,
      to máte jako s kamny. Kamna na uhlí a na dřevo teoreticky snesou obé topivo. Nicméně, ti, co topí správně, budou mít za méně peněz maximální výkon při nižším nakládání topiva – méně kalorií v našem světě – oproti těm, co topí, čím nemají. Vysoké náklady na topivo, údržbu a dřívější chátání zařízení…
      Každá krevní skupina, zvládá své.
      Tuky u krevní skupiny 0 jsou živočišné, u skupiny B živočišné a rostlinné, Krevní skupina A tuky rostlinné.
      Myslím tím převahu v jídelníčku dané skupiny. Takové tuky, daná skupina potřebuje pro svůjmetabolismus.
      Pro všechny obecně je také rybí tuk, ale i ten se dělí na dvě skupiny původu a to pro a B a A a AB. Rybí tuk pomáhá k posílení imunity.

      Pokud budeme konzumovat přátelské potraviny naší skupině, pak naše tělesné orgány budou pracovat správně a tudíž i složení a příjem stravy bude harmonizován, proto není nutno, v takovém případě, sledovat kalorický příjem, ale složení daného jídla s ohledem k potřebám dané skupiny.

      Hubení, po přechodu na tuto výživu, po první fázi, začnou nabírat zejména svalovou hmotu, ale ta, jak je známo, potřebuje stimulaci a dle této stimulace se tvoří, respektive, člověk nabere z výživy tolik, kolik si tělo žádá.

      Nic není zadarmo. Jíme pořád, ale věnujeme tomu nejméně pozornosti… Proto je třeba se smířit, že jako si uděláme čas na jiné věci, je třeba si z jídla udělat zájem číslo jedna a bavit se přípravou jídel podle krevní skupiny.

      Je třeba si uvědomit, že s výživou podle krevních skupin, padají konvenční pravidla výživy, opřená o poněkud starší, ne zcela vědecké teorie.

      Je třeba se vyvarovat vymleté pšenici a zvolit náhradu. Zde je totiž největší problém. Diabetes, štítná žláza, neplodnost a obezita…. to vše má na svědomí právě průmyslově resp. komerčně zpracovaná pšenice užívaná do každého jídla. Záměnou například za špaldovou mouku, pocítíe rozdíl záhy…

    • #2665

      Patricia
      Účastník
      Body(ů): 0,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Damiane, opět děkuji za odpověď.

      Veřte mi, že velmi sleduji co jíme, kolik a kdy, že naše tělo není popelnice, do které se může házet cokoliv, stravu řeším celý život 🙂 Plně s Vámi souhlasím, že lidé jedí vlastně pořád a celý život, ale nějak zapomínají, že nežijí, aby jedli, ale jedí, aby žili, což se velmi často ukazuje právě na tom, jaké zdravotvní problémy si sami nevhodnou stravou přinesou. Mně osobně toto zjištění trvalo sice delší dobu, ale jsem ráda, že jsem k tomuto poznání dospěla vůbec.

      Pšenici nejíme účelově asi rok, jediné co pšenici v mojí stravě vidělo je shoyu, které obsahuje tempeh a uzené tofu, což doufám Ačku nevadí, a které si dopřávám. Nahradili jsme ji žitným chlebem, takovými těmi knackenbroty ze žita nebo špaldy, případně rýžové pufované chleby. Příliv energie byl a je znatelný.

      Co pořád řešíme je množství, které máme jíst. Co se stane s tím, i když je to prospěšné, co tělo nezpracuje. Zda to jednoduše vyloučí nebo uloží v podobě tuku. Jak poznám, že moje tělo má všeho dostatek, napadají mě pak úvahy typu – nejíme moc nebo málo, nesportujeme moc nebo málo na to kolik jíme. Jíme co dvě až dvě a půl hodiny, porci pro „normální“ lidi máme malou, ale my máme problém to skoro dojíst, přitom po těch dvou hodinách už máme hlad. Pomohlo by nám v tom zjištění genotypu? Mně samotné už ani tak nejde o hubnutí, ale o udržení váhy a stabilizace těla, mému muži o optimalizaci zdraví, oběma samozřejmě o odstranění nějakých drobnějších zdravotních problémů.

      Právě proto, že vím, že je důležité věnovat se stravování, jsem plná dotazů a hádanek.

    • #2667

      admin
      Klíčník
      Body(ů): 1.302,00 Body(ů)
      Hodnocení: Nováček

      Dobrý den,
      porce u ženy je asi 70-80g masa, oněco málo více ryby, zelenina pak bez omezení.
      Pravdou je, že jako se oblékáme podle toho, kam jdeme, zrovna tak, bychom měli přistupovat ke skladbě jídla. A nejen jídla. Uvědomit si sebe sama.
      Pokud vím, že budu skládat zkoušky, pak sedím, ale myslím, takže energie bude nutná. Pak je třeba zvolit např. vlašské ořechy, citron, listový salát, lecitin, olivový olej… jednoduše potraviny, které skladbou pomáhají !promazávat! mozkové závity. Zrovna tak, pokud jdeme sportovat, je třeba, po sportu, doplnit proteiny, ale nesportovat nalačno. Jídla před výkonem by tedy měla být plánována s předstihem 12 hodin. Večeře, budete-li sportovat druhý den, by měla odpovídat záměru.

      Sport je u každé krevní skupiny nastaven na jiné parametry, dle toho, jak která skupina reaguje na stres.
      To, že máte brzo hlad, může svědčit o konzumaci rychlých sacharidů a méně proteinů. Vyšší poměr sacharidů vyvolá vyšší GI, který signalizuje plnost, ale následuje stejně rychlý propad do stádia potřeby doplnit energii a bohužel, většinou jsou to opět ony sacharidy, pak pomalu, ale jistě roste tělesná hmotnost.

      Genotyp je vhodný, zejména, u krevní skupiny A, která bývá často v kontroverzi s poznatky a pravidly pro tuto krevní skupinu. Je totiž mnoho áček masožravců, což objasní právě onen genotyp. Součástí testu je i jídelníček a seznam potravin – elektronická verze je v angličtině.

      Uzené… nebo řešeno chemickou cestou:-) uzené jednou za čas, prosím, ale není to zrovna vhodná úprava pro naše tělo 🙂

      Hezké léto a držte se:-)

    Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.