Označeno štítky: 

Aktuálně je na stránce zobrazeno 26 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #716
      meggi
      Účastník

      Poradíte mi prosím někdo, čím vhodným nebo neutrálním se dá nahradit kečup do špaget a skořice do jablečného štrúdlu, perníku? :huh: Vše ostatní nevhodné pro B mi nedělá problém nahradit, ale tady s těma dvěma si nevím rady. 🙁 Nulka to má ještě dobrý, nemůže kečup, ale rajčata jo. Tak si může ty rajčata doma nějak podusit, rozmačkat, okořenit povoleným kořením a dá si to na špagety. Ale co si dá na špagety béčko, aby to chutnalo jako špagety s kečupem??? :ohmy: A taky ta skořice, ta je v tolika moučnících, které bez ní ztrácí svoji specifickou chuť… je nějaké jiné, podobné koření?

    • #784
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Meggi, obávám se, že skořice nemá žádnou alternativu. Hřebíček sice voní, ale je dost intenzivní chuti, badyán je na tom podobně a navíc vůbec není v seznamu, zbývá jedině vanilka, ale ta se skořici opravdu nepodobá. Nicméně – opravdu ta trocha skořice, kterou posypu jablkový závin napáchá takovou neplechu? Nespravil by to třeba ten modřínový arabněco, který by měl napravovat paseku spáchanou lektiny?
      Pokud jde o kečup, je to stejný problém. Nezbude než si přeorientovat chutové buňky. Máte rádi česnek? Docela dobré jsou špagety polité zálivkou z rozpuštěného másla a česneku. Jako nadšená novomanželka jsem zavařovala co se dala, mimo jiné jsem dělala i pomazánky na tousty. Sice byly s mletým masem, ale to se dá nahradit semletím vhodného druhu. No a zeleniny tam bylo několik druhů, myslím že by šlo vynechat rajčata a místo nich přidat červenou kapii, aby to mělo barvu. Pokud bys měla zájem, zkusím vyhrabat nějaké recepty.
      Sýrovou omáčku neuvádím, protože tavený sýr také nemůžeme.

    • #837
      meggi
      Účastník

      díky moc za rady a tipy! ty špagety fakt asi zkusím nějak s paprikama, aby to bylo zeleninový a z rajčat mělo aspoň tu barvu 😆 (česnek manžel moc nemusí), a tu skořici když nemá náhradu, dávat nebudu, to přežijeme (já vyhodila i "koření na divočinu" jen proto, že obsahovala nové koření nebo něco jiného nevhodného). v těch jehněčích párkách to koření oddělit nemůžu, v čokoládkách nemůžu oddělit rostlinný tuk, tak tam opravdu dělám výjimku. ale u té skořice a kečupu mám na výběr – dát ho tam nebo nedat. tak volím nedat, ať nemají škodlivé lektiny zbytečně šanci… 😛

    • #842
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Zkusím se ještě po něčem podívat, máme u nás fantastický krámek s kořením. Jinak jsem včera dělala fantastickou srnčí svíčkovou jenom s bobkovým listem a skoro nebylo poznat, že jsem nové koření a pepř vynechala:-).

    • #843
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Zkusím se ještě po něčem podívat, máme u nás fantastický krámek s kořením. Jinak jsem včera dělala fantastickou srnčí svíčkovou jenom s bobkovým listem a skoro nebylo poznat, že jsem nové koření a pepř vynechala:-).

    • #846
      meggi
      Účastník

      paráda, můžeš dát i recept, ať máš 50 bodíků a my ostatní výbornou svíčkovou! 😉 taky už dělávám svíčkovou bez pepře a nového koření jen s bobkovým listem. vidím, že jdeš hezky v mých šlépějích… za chvilku taky uděláš jablkový štrúdl bez skořice. :laugh:

    • #848
      Miluše Šimánová
      Účastník

      No, to mě čekají opravdu veselé chvilky. Začne to svíčkovou téměř bez koření, pokračovat budu štrudlí bez skořice a skončím u tvarohových koláčů bez tvarohu. Dneska jsem byla na Bowenovo masáži (je to spíš čarování než masáž:-)) a zakázali mi jíst 2 měsíce výrobky z kravskýho mlíka, byť jsem se vehementně bránila s tím, že jako Béčko je mám dovolený. No nic, já budu raději hodně přemejšlet čím nahradit tu skořici, protože moje oblíbené koláče s tvarohem jsou pro mě ode dneška tabu:-((. Mimochodem, ten Tvůj recept na špaldový koláč je vynikající, oblizovala jsem se až za ušima.

    • #851
      meggi
      Účastník

      ty muschil, a "nezačarovali" tě na té masáži? :woohoo: ty i když netrpíš nesnášenlivostí ani alergií na kravskou bílkovinu, se vzdáš na nekonečné 2 měsíce mléka, i když na něm béčko prosperuje a potřebuje ho jako sůl? božíčku, a co budeš bez mléka vlastně jíííst a pííít? :whistle: já s mlékem vstávám i usínám, jak psal Damian, že vypít 750ml mléka denně by byla jeho smrt, tak já naopak kdybych nějakej den neměla mléko nebo aspoň velkej bílej jogurt, tak to je zase má smrt… asi by to šlo se mnou rychle dolu vodou… 😉

    • #852
      Miluše Šimánová
      Účastník

      no, to se právě snažím vysondovat, co že já to vlastně budu používat, napadlo mě rýžové nebo ovesné, ale Ti hajzlové do všech které jsem viděla cpou kukuřici. Já spíš ujíždím na jogurtech a sýrech, takže, takže … moc mi toho nezbývá, ale nějak to zvládnu. Koláče budu dělat s jablečnou náplní, maso a rybičky smím, nejspíš nahradím mléko šťávou z mrkve, červené řepy a jablek a vezmu na milost jáhly :angry:

    • #853
      meggi
      Účastník

      jen škoda, že jáhly obsahují strašně málo vápníku, proto se mají dělat v kombinaci s mléčnou složkou. :huh: taky chci objevit rýžové mléko bez nevhodné složky, to by v tom byl čert, aby někdo nějaké nevyráběl. ani sušené? ještě je možnost, jak radila žanet na emiminu, dělat si rýžové mléko doma a máš jistotu, že je to naprosto zdravé. jen neručím za výsledek: 😉
      "Meggi, ryzove mleko se da vyrobit i doma. Jednou jsem ho delala, ale moc mi to nejelo. Taky jsem zkousela mleko z ovesne kase, tam jsem dala i banan, takze to bylo takove slizke… no proste, jeste to nemam vychytane. Uvaris ryzi (muze byt bila, ale klidne i hneda). V mixeru rozmixujes jeden salek ryze se 4 salkama horke vody do hladka. Nechas 1/2 hod odstat, pak slejes (bez toho husteho spodku). Muze se tam dat vanilka. (Mne nejvic chutnal ten spodek, bylo to jak ryzovy pudink.) Jak rikam, mleko mi moc nechutnalo, ale treba se to nekomu povede lip."

    • #855
      Miluše Šimánová
      Účastník

      To teda opravdu nevím, zda by mi chutnalo. Tak zoufalá snad ani nebudu. A můžu kozí mlíko. Sice není nejlevnější, ale určitě bude dobřejší než rýžový vývar. Ten jsem vařila miminkům, když měli trávicí obtíže a že by mi připadal chutný, to si opravdu nemyslím:). Zkusím se ještě pozeptat po nějakém tom instatntím mlíčku bez kukuřice, i když to vidím bledě. S tím vápníkem by to mělo být v pohodě, jsou to jenom 2 měsíce a budu mít hodně syrové zeleniny.

    • #857
      chipushit
      Účastník

      Muschil – závidím ti kozí mléko. To miluju, ale bohužel nesmím..

    • #860
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Jenomže v létě ho měli úplně všude a teď si můžu nohy uběhat než někde najdu skrčené poslední v regálu. Buď to lidi začli víc využívat nebo kozenky stávkujou. Sabotáž prodejen zdravé výživy jsem zavrhla, ale teď mě napadlo, že zkusím ještě nějaký supermarket, tam jsem ho taky viděla.

    • #872
      Alena Podroužková
      Účastník

      Muschil, žiju bez mléka a všeho co ho obsahuje asi půl roku. Po počátečním šoku, kdy jsem měla pocit, že nemám co jíst, jsem objevila kozí výrobky jogurty a sýry "Dora" jsou vynikající a mléko nahrazuji rýžovým. Ráno piju ananasový džus, pašuju kapustu kam se dá- v malém množství je všude dobrá (doporučuji vyzkoušet na malé nudličky do polévky),hodně vápníku má makrela, losos, sardinky, fíky, brokolice, bílé fazole. Myslím si, že i když je tam méně vápníku než v mléce, že to stačí. 1 šálek mléka = např. 5fíků+šálek fazolí+šálek brokolice (čerpáno z knihy "potraviny zázračné léky").
      Pro jistotu můžeš doplnit třeba DOLOGRAMEM – mám ten s vitamíny a je mňam.

    • #874
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Ajinko díky. Kozí výrobky Dora jsem v Plzni neviděla, většinou narazím na farmu Březí, takové ty modrobíle pruhované. Vůbec bych řekla, že na tak velké město jsme dost zaostalí. Objevila jsem 2 prodejny zdravé výživy ve středu města, něco se dá sehnat v supermarketech, ale většinou se zastavím nakoupit v Kauflandu, který mám na cestě domů. Zeleniny a ovoce jím poměrně dost, zejména poslední dobou si je dávám k masu místo přílohy a ryby miluju. Na dovolenou se těším nejvíc pro to, že tam budu týden baštit čersté, fantasticky upravené ryby:-).

    • #892
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Meggi, jaký máš vztah k anýzu? Snažím se vylepšit svůj vztah k jáhlám co to jde a tak jsem tam zuřivě sypala neutrální voňavé koření a narazila jsem i na anýz, který mi nakonec chutnal víc než hřebíček. Už jsi s ním vařila?

    • #893
      meggi
      Účastník

      ne, anýz jsme měli s malým jen v dětských čajíčkách a pro kojící matky. 🙂 V jídle, pokud není obsažen ve směsích koření na jablečný štrúdl nebo perník, jsem ho asi ještě neměla…

    • #901
      chipushit
      Účastník

      Meggi – ne? A smíš i fenykl? Pokud ano, pošlu ti recept na rychlé a chutné "koláče".

    • #903
      Miluše Šimánová
      Účastník

      chipuschit, prosím, nemohla bys ten recept dát do kuchařky nebo mi ho taky poslat na mail eM6@seznam.cz

    • #906
      chipushit
      Účastník

      Není problém. Jen mi taky chybí oddělení pro sladkosti nebo vánoční cukroví. Dát to do svačiny?

    • #907
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Ano, já to najdu:-).

    • #909
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Meggi, dneska dopoledne jsem se konečně dostala do krámku s kořením a skořici by se nejvíc měl podobat badyán. Zakoupila jsem mletý i celý a zkusím to.

    • #911
      meggi
      Účastník

      tak to bude problém… :whistle: já kvůli výrazné chuti badyánu nemůžu používat ani koření na jablečný štrúdl Vitana, a zásadně kupuji pouze Kotányi, s ním chutná jablečný štrúdl jedna báseň, narozdíl od toho s badyánem, ten nikomu kdo to jedl, nechutnal… takže pro mě asi náhrada za skořici badyán nebude… :sick:

    • #951
      Miluše Šimánová
      Účastník

      Přijde Ti badyán mnohem intenzivnější než skořice? A co zkusit jenom hodně málo? Já ho včera dávala i do čokolády, co jsem dělala potomkům a těměřzeťovi k Mikuláši a měla jsem ohromný úspěch. Teda s tou čokoládou, z čeho vařím už se dávno nesvěřuji, protože by se ošklíbali nad tím, že je to moc zdravé. Já měla zpočátku hrozný problém se zázvorem. Jamie ho cpal všude a prohlašoval jak je zdravý, u nás se vůbec nepoužíval. Takže jsem ho koupila, přidala do jídla a nebýt spořivá hospodyňka tak jsem všechno vyhodila. Trvalo mi asi 2 měsíce, než jsem si zvykla a chtělo to opravdu jenom hodně malinké množství, protože mě vadila vůně i chuť. Dneska si z něj dělám i čaj a přidávám ho do zeleninové šťávy, kterou si vyrábím:-). Ale pokud Ti opravdu vadí, tak prostě používej skořici, přeci jí nejíte kila.

    • #993
      meggi
      Účastník

      já tu skořici používat nebudu, fakt ne. jak psal myslím damian, čím poctivěji se stravuji dle BTD, tím citlivěji pak reaguji na každou škodlivou složku v jídle (myslím, že i v kozmetice). mně zase vůbec nevadil zázvor, rovnou jsem ho mrskla na maso, a ani jsem nevěděla, že tam nějaký zázvor je. a ten čaj zázvor s citronem od jemči jsem taky hned začala pít každý den s oblibou… 🙂

    • #996
      chipushit
      Účastník

      Meggi – já zkouším badyán a není to špatné.
      Jen mě naštve, jestli se dozvím, že nemohu ani ten…:-)

    • #5211
      PetraViklova
      Účastník

      Já kouším anýz a není to špatné, má totiž nasládlé a velmi charakteristické aroma, voní po lékořici a obdobně i chutná. Sladké aroma a chuť anýzu jsou velmi příjemné.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 26 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.