#2332
meggi
Účastník

Deprecated: Funkce wp_make_content_images_responsive není podporována už od verze 5.5.0! Použijte prosím raději funkci wp_filter_content_tags(). in /home/www/zdravotnidopravnisluzba.cz/domains/4yourtype.eu/www/wp-includes/functions.php on line 4773

Kopíruji Vám sem můj příspěvek jedné mamince z mimibazárku, která potřebovala recept na dort a společné obiloviny pro B a 0. Tak když už jsem to na jiném webu tak dlouho psala, tak ať o to nepřijdou i návštěvníci dadama. ;o))

Takže jdeme na ty dorty a pečiva.

DORT pro kamošku nulku jsem pekla už dvakrát, takže ona je 0 a my jsme B a byl tedy vhodný pro nás všechny. Jednou višňový, po druhé banánový.
1. Upečete si v kulaté dortové formě piškotové těsto – můžete buď celé z celozrnné špaldové mouky hladké, nebo půlka celozrnné špaldové mouky hladké a půlka bílé špaldové mouky hladké, nebo celé z bílé špaldové hladké mouky. Je to jen otázka peněz za špaldovou mouku, příp. otázka toho, zda chcete upřednostnit, aby byl dort současně i zdravý díky celozrnnosti:
200gr. špaldové mouky
1 kypřící prášek do pečiva Vitana (složením nejvhodnější alternativa pro 0 i B)
180gr. cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžička nezávadné citronové kůry
4 vejce
20gr. olivového oleje pro tepelnou úpravu (Pomace) nebo 20gr. rozpuštěného másla
8 lžic horké vody
špetka soli
– žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a olejem a do hmoty postupně zašleháme 8 lžic horké vody
– z bílků se solí ušleháme tuhý sníh
– mouku promíchanou s kypřícím práškem střídavě se sněhem postupně vmícháme do připravené žloutkové hmoty a těsto rozetřeme do dortové formy.
– pečeme na střední liště trouby při teplotě asi 165st., až je povrch těsta růžový a suchý
– rozkrojíme po celé ploše v půlce a plníme jako dort, nebo použijeme na různé řezy a moučníky, dezerty.
Pak je to už jen na Vaší fantazii a možnostech, co seženete v obchodech a zdravých výživách. Je toho docela hodně, co by se dalo na náplň a zdobení dortu použít, tak to sem určitě nedokážu všechno napsat.
Takže třeba:
BANÁNOVÝ DORT – uděláte máslovou plnku buď s citronovou šťávou, nebo s vanilkovým cukrem, nebo s kakaovým práškem, pokladete plochu kolečkami banánů, natřete vše marmeládou (např. meruňkovou pro vyvážení sladkokyselé chuti), přiložíte vrchní půlku piškotu, polejete čokoládovou polevou buď z koupené tmavé čokolády na vaření bez rostlinných tuků (např. Dorina) nebo z domácí čokoládové polevy (100gr. másla,200gr.moučkového cukru přesátého,2 pol.lžíce kakao Prima přesáté,2-4 pol.lžíce horké vody nebo 2 lžíce horké vody a 2 lžíce rumu, rumové třesti), nebo komu chutná může vyrobit i z karobového prášku-je pro nulku prospěšný, pak to posypete sekanými vlašskými ořechy, nebo mandlemi, no a pak už jak se Vám jen zlíbí buď poklást dokola kontrastně barevnými marcipánovými kousky (s vhodným složením jako je: cukr, mandlová hmota…) nebo svíčky nebo opět z máslového krému tam namačkáte pusinky nebo růžičky apod., nebo ještě jiný druh ovoce.
VIŠŇOVÝ DORT – základ je opět máslová plnka s příchutí dle Vaší chutě, na to višňový džem s kouskami višní (já si dělám domácí), pak ta čokoládová poleva a posypat ořechy/mandlemi a dokola poklást (třeba na bílé ozdobné košíčkové podklady) kandované višně s vhodným složením (třeba v Kauflandu takové mívají).
BORŮVKOVÝ DORT – opět to samé, jen si to přizpůsobujete jiným ovocem, džemíkem, zdobením
JOGURTOVÝ OVOCNÝ DORT – na spodní piškot nejprve potřete bohatou vrstvu kozího jogurtu (více kelímků) ze zdravé výživy (běžně mívají) promíchaného s něčím na vylepšení chuti (borůvkový džem, jahodový džem apod.) nebo jen s vanilkovým cukrem, aby to bylo jako klasická vanilková kysaná smetana, na to dáte čerstvé ovoce dle sezony (jahody, broskve, meruňky, švestky, hrušky apod.), opět můžete buď ještě jednu vrstvu jogurtu (pak jsou obě spíše tenčí nebo naopak jen ta spodní tlustčí) a když to pak budete zdobit navrchu, tak buď celé potřít ze stran ještě zbytkem toho ochuceného jogurtu a na to dokolečka barevné čerstvé kousky ovoce (jahody apod.) a dokola můžete posypat strouhanou tmavou čokoládou (tmavá Figaro a různé německé Karina z Kauflandu), nebo na čokoládovou polevu namačkáte dokola ze strojku tím ochuceným jogurtem bílé pusinky a na to zasadíte to čerstvé ovoce.
Ten jogurtový ovocný dort je co do lehkosti, stravitelnosti a živin nejvhodnější právě pro malé děti. A také je pro ně hezky barevný.
Těch možností je samozřejmě daleko více, stačí povyměňovat ty přísady, ochucovadla, ovoce, džemíky apod. a máte po každé jiný dort jak chuťově, tak barevně. Zatím byl vždy úspěch. A to neumím péct.

My jsme zatím všichni béčka, ale možná se nám za nedlouho narodí miminko nulka. Co se ale týče pečiva, tak musím říct, že tahle oblast by mě téměř vůbec netrápila (daleko větší ouvej je z tohoto pohledu mléko a mléčné výrobky). Pro nulku můžete kupovat 100% žitný chléb již z obchodu (třeba Karlova pekárna apod.), v Kauflandu mají i ty trvanlivé šťavnaté balené „živoucí“ naklíčené chleby s obsahem žito, pohanka, ovesné vločky, sezam, nebo lněné semínko, je třeba jen číst složení, aby tam nebyla pšeničná mouka, těch druhů mají docela hodně. Pro béčko i nulku jsou výborné pufované špaldové chlebíčky Racio (nechutnají ani zdaleka jako stejná obdoba rýžových papundeklových chlebíčků!!! Ty špaldové jsou mňamka, ty rýžové jsou bez chuti!). Když si je natřete máslem, sýrem, pomazánkou, na to zeleninku, nebo naopak nasladko s máslem a šípkovým džemíkem, tak je to prostě eňo ňuno.
Pak můžete dopřát nulce i bílé pečivo, pokud Vám není líto penízků a toho, že ta bílá mouka už je zbavená právě toho zdravého celozrnného – upečete prostě jen z čistě bílé špaldové mouky pletýnky, rohlíky, veku apod. a máte to jako klasické pšeničné bílé pečivo.
Pak si můžete nakombinovat buď domácí chléb jen pro nulku (aby měla změnu za kupovaný 100% žitný) z celozrnné špaldové mouky + bílé špaldové mouky + jemných ovesných vloček Emco s červeným pruhem (nikdy ne s modrým, tam je pšenice!) + sojová mouka + amaranthová mouka + pohanková mouka + jáhlová mouka + žitná mouka apod., dle seznamu obilovin pro nulku, výborné je přidávat kromě kmínu i lněné semínko hnědé, je moc moc zdravé, nulka může pak i sezam a další semínka… můžete si upéct i chléb s vlašskými ořechy atd. Tady připomínám, že ač základ chlebu budete mít pro nulku neutrální (obiloviny), můžete ho právě zprospěšnit dalšími přísadami jako je olivový olej, koření, semínka, ořechy atd. dle seznamu potravin. Pro béčko je samozřejmě chléb prospěšný již ve chvíli přidání ovesných vloček, jáhlové či vzácnější prosné mouky, celozrnné špaldové mouky (ač neutrální dle seznamu, výživově a charakterem se chová jako prospěšná), lněným semínkem…
Nebo zvolíte kombinaci vhodných obilovin pro obě skupiny – špaldová mouka celozrnná / bílá + jemné ovesné vločky + jáhlová mouka + sojová mouka + olivový olej + voda + kmín + lněné semínko… můžete si zvolit také jogurtový domácí chléb (není tam cítit, je to jen kvůli šťavnatější konzistenci) a přidáte tam kozí nebo ovčí jogurt ze zdravé výživy.
Výborné jsou z tohoto pohledu knihy od Pavly Momčilové, sice má v této výživě mezery, protože od začátku neměla úplně správný seznam potravin, ale fandí této výživě a i když je spíše známá jako autorka mnoha knih o výživě pro malé děti, první příkrmy apod., tak z jejich knih se dá načerpat neuvěřitelné množství inspirace právě pro výživu podle krevních skupin:
ŠPALDA A JEČMEN VE ZDRAVÉ KUCHYNI, CELOZRNNÉ VÁNOČNÍ A SLAVNOSTNÍ PEČIVO, PEČEME CHLÉB A HOUSKY DOMA A NA CHALUPĚ… kromě teda jejich základních knih k této výživě ČESKÁ KUCHYNĚ PRO VÁŠ TYP – KREVNÍ SKUPINA A, 0, B/AB.

Co se týče celozrnných obilovin pro malé děti, tak musím brzy oprášit knížky o výživě pro druhé mimi , ale co si pamatuji z knížek i ze všech těch Betynek speciál – Jídelníčky pro děti od 0 do 2 let, tak se všude odborníci na výživu shodují, že celozrnné obiloviny mají děti dostat nejdříve po 1 roce, do té doby jen bílé a někde se doporučuje navíc jen bezlepkové. Takže pro nulku by to byla bílá špaldová mouka, jáhly a jáhlová mouka (je to oloupané jinak celozrnné proso), rýže a rýžová mouka, sojová mouka dle dispozic… pro dítě béčko to samé, ale navíc ještě bílá pšeničná mouka. Když se na to podíváte, je tady pouze jedna jediná vynechaná obilovina, která se jinak uvádí jako vhodná pro děti do jednoho roku a tou je kukuřičná mouka. Jinak to máme úplně stejné. Co se týče dítěte nulky je pro něj po všech stránkách vhodné zavádět obiloviny s LEPKEM co nejpozději, kvůli tomu, že tato kr. skupina má se zpracováním lepku největší potíž. Takže zatím co béčko může začít třeba s celozrnnými ovesnými vločkami dříve, u nulky posouváme na později (i tu celozrnnou žitnou mouku). Současně u nulky daleko více než u béčka preferujeme rýži, rýžové křupky / válečky / burisony / pufované chlebíčky (i třeba doma upečené rýžové placky, rýžové koláčky, rýžové sušenky), jáhly a jáhlovou mouku, sojovou mouku a sojové výrobky…

Essenský nebo Mana chléb jsem zatím nezkoušela a pokud nenastanou u mých dětí vážnější zdravotní problémy, tak asi ani nezkusím – jsem líná dělat tu zdlouhavou náročnou proceduru, jak ji Damian popsal ve svém receptu v diskuzi na dadamu, byť samozřejmě uznávám, že ten chléb představuje čisté zdraví a musí chutnat báječně.

Pro miminko, pokud ho nechcete zatěžovat placenými náročnými odběry krve u dětského doktora (třeba Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zjištění krevní skupiny od roku 2009 hradí z balíčku pro každého pojištěnce), můžete objednat tu domácí testovací sadu z dadama asi za 200 Kč nebo tak nějak, pak stačí pár kapiček krve třeba z prstíku a hned víte jak krevní skupinu, tak Rh faktor a můžete pak zabránit u dítka pozdějším potravinovým alergiím, nesnášenlivosti či pak zákonitým výživovým problémům kvůli nevhodnosti pro jeho krevní skupinu (vyšší nemocnost, slabší imunitní systém, sklon k různým chronickým nemocem, problémy s nadváhou, kožní problémy, neplodnost…).